Geschiedenis

De vzw CMDC-CDCS werd opgericht in 1979 en werd in 1990 door de Brusselse overheden erkend als bicommunautaire dienst voor welzijnsinformatie. De vzw heeft zich ontwikkeld dankzij budgetten van de ministers van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie belast met de Bijstand aan Personen en met Gezondheid (GGC) voor haar structurele werking en het Gewest voor het personeel.

Juli 2003 werd gekenmerkt door belangrijke ontwikkelingen: enerzijds werd de opdracht van het CMDC-CDCS aangepast aan de enorme technologische ontwikkelingen op het vlak van gegevensverzameling, -verwerking en -verspreiding; anderzijds, werd de positie van het CMDC-CDCS in het Brusselse institutionele landschap verduidelijkt door een structurele samenwerking te organiseren met het Observatorium voor Gezondheid en Welzijn, gebaseerd op complementariteit van middelen en competenties. Daarnaast zijn de platformen Brudoc, de documentatiedienst en Sociaal Brussel, de Brusselse sociale kaart ontwikkeld.

In 2007 lanceert de vzw CMDC-CDCS het platform hospichild.be op initiatief van de bicommunautaire ministers belast met het beleid inzake Bijstand aan Personen (GGC). Het geeft informatie over alle administratieve, economische, educatieve, sociale en professionele aspecten van de hospitalisatie van een kind jonger dan 16 jaar. Sinds kort heeft het CMDC-CDCS een nieuw platform gelanceerd Born in Brussels.

Op 1 februari 2023 wordt de vzw geïntegreerd binnen het Observatorium voor Gezondheid en Welzijn van Brussel-Hoofdstad, dat deel uitmaakt van de Diensten van het Verenigd College van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie.

Home Het Observatorium Geschiedenis